Αξιοθέατα

Λίγο πριν φτάσετε στο Νέο Μαρμαρά, δίπλα στο δρόμο, θα βρείτε το εγκαταλειμένο κτιριακό συγκρότημα του μετοχιού Τριπόταμος του 19ου αιώνα. Ανήκε στη μονή Κασταμονίτου και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα μετοχιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής.

Παραδοσιακός Παρθενώνας

 

Μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, σε υψόμετρο 350 μ., θα βρείτε παραδοσιακό χωριό του Παρθενώνα, με καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια.

Το όνομα Παρθενώνας αναφέρεται σε έγγραφα από το 10² αιώνα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το ίδιο το χωριό και το ρόλο του στο παρελθόν. Ο σύγχρονος Παρθενώνας φαίνεται να ιδρύθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το χωριό αναφορικά με εκείνη την περίοδο. Ο Παρθενώνας θα πρέπει να ήταν ένα μικρό χωριό χωρίς σταθερό πληθυσμό. Πιθανώς να είχε εγκαταλειφθεί πλήρως για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σήμερα το χωριό δεν είναι έρημο, υπάρχουν οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Όλοι οι ξενώνες και οι βίλες που έχουν ανεγερθεί. Τηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του τόπου. Οι δρόμοι είναι λιθόστρωτοι, απότομοι γιατί ο Παρθενώνας βρίσκεται πάνω στο λόφο. Έχει θέα την τον Τορωναίο κόλπο και το νησάκι Κέλυφος (Χελώνα).

Άγιο Όρος

 

Στην τρίτη χερσόνησος δυτικά της Χαλκιδικής, βρίσκεται η μοναστική κοινωνία, το Άγιον Όρος.

Στο «περιβόλι της Παναγίας» όπως ονομάζεται, υπάρχει το άβατο. Είναι ένας χώρος άβατος για όλες τις γυναίκες. Το πρώτο μοναστήρι, η Μεγίστη Λαύρα, κτίστηκε το 963μ.χ από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη με τη βοήθεια του αυτοκράτορα της Κων/πολης. Από τότε υπάρχει ειδικό καθεστώς και ιδιαίτερος τρόπος ζωής στην χερσόνησο.

Καθημερινά υπάρχουν διάφορες κρουαζιέρες που κάνουν ξενάγηση & περιήγηση με καραβάκια το γύρο του Άθου.

Σήμερα το χωριό δεν είναι έρημο. Υπάρχουν οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Όλοι οι ξενώνες και οι βίλες που έχουν ανεγερθεί. Τηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του τόπου. Οι δρόμοι είναι λιθόστρωτοι, απότομοι γιατί ο Παρθενώνας βρίσκεται πάνω στο λόφο. Έχει θέα την τον Τορωναίο κόλπο και το νησάκι Κέλυφος (Χελώνα).

Αρχαία Στάγειρα

 

Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περί τα 500 μέτρα ΝΑ του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας. Είναι σε μια μικρή, ορεινή και όμορφη χερσόνησο που ονομάζεται “Λιοτόπι”. Η πόλη καταλάμβανε και τους δύο λόφους αυτής της χερσονήσου, τον παραθαλάσσιο δηλ. Βόρειο κι ένα μεγαλύτερο Νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους με χαμηλό αυχένα.

Η θέση της πόλης που είναι σε όλους γνωστή ως η πατρίδα του Αριστοτέλης, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες σύγχρονων μελετητών.

Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Πάρκο Αριστοτέλη. Το πάρκο, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο αδριάντας του Αριστοτέλη ( Αρχαίου Έλληνα Φιλόσοφου), εξοπλίστηκε με διαδραστικά όργανα. Τα όργανα αυτά εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου Δασκάλου “Τα φυσικά”.